Poslednja odbrana intime

Kažu da je Oldos Haksli svojevremeno izračunao brzinu nestajanja tišine u svetu. Tišina je u defanzivi. Sve je manje prostora gde može de se predahne od buke civilizacije.  Neophodna je sanacija uravnoteženosti. Evo mog slučaja.

 Krevet mi liči na džepnu podmornicu. Onaj tip za jednu osobu. Nešto iz Vernove vizije i Kustoove aplikacije. Tu je sve što mi treba. Daljinski od TV-a kao periskop. Ovde oprezno kočim, izbegavam razdražujuće prizore, sladunjavost, jeftinoću.  Tjuner, da se prikopčam na audio kada mi dosadi vizuelno, ps, nekoliko knjiga na uzglavlju, grafitna olovka da mogu, kada čitam, da podvučem ono što mi se dopadne, zapišem nešto na margini, umešam se u tekst , dopunim  ili izmenim smisao, a autor mi ne može ništa. Tu mi je omiljena „ unipin fine line 0,2“ sa crnim mastilom, notes i ono glavno, stona lampa za čitanje.

 Čitanje je odlična navika. Omogućuje ti da sat ili dva zaboraviš na sebe, izađeš iz sopstvenog lavirinta.  Čitanje prestaje da bude zabava, postaje lični akt, oblik preživljavanja sa samoočuvanjem. Knjigom može da se vozi  u manjim dubinama ali može da se ponire i veoma duboko uz autore iz posebnog registra.  Koliko vam se puta dogodilo da u čitanju prepoznate stvarnost, stvarniju od onoga što ste nazivali stvarnošću. Volim kada  osetim  ovakav dašak autentičnosti. Da se razumemo, za ovakvu percepciju neophodno je  da razvijete dar za otkrivanje. Kniževno delo nije matematička formula, u svakoj glavi je drugačije. Mnogo zavisi od glave.

Sigurno da ja, ovim svojim, neću da razvežem gordijske čvorove života ali ću bar malo da okrpim stvarnost. Ovo nije “ Ciga hvali svoga konja“, ovo nije mačka u džaku.  Ako pronađete da vam nešto od ovoga odgovara upotrebite ga po vlastitoj  volji.

                                                                                                                                                                                                                                           Kapeten podmornice

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: