Belogradčik i Vidin 21-22.aprila

 

21. april, subota.

Polazak za Belogradčik u 07-00h. ispred Medicinskog polazak za Belogradčik. Belogradčik se geografski nalazi u ravni sa našim Knjaževcem i da je otvoren granični prelaz kod Minićeva vrlo bi se lako stizalo do ovog atraktavnig mesta. Ovako smo upućeni na granični prelaz Vrška čuka kod Zaječara. Ovaj  gradić je smešten na stenama nastalim  kao posledica povlačenja velikog mora, Tetisa . Stene se prostiru na 500ha i 2009. god. su ušle u uži izbor za novo svetsko čudo. Takmičile su se u kategoriji „Pećine, stenovite formacije i doline“.

U planu je da   obiđemo tvrđavu Kaleto odakle se pruža izvanredan pogled na stenoviti pejzaž. Nastavljmo sa kratkom vožnjom i obilazimo, bogatu nakitom, pećinu Veneca. Pećina je lepo uredjena, sa metalnim stazama i rukohvtima, a svetlo različitih boja daje poseban utisak. Iza toga smeštamo se u hanu Madona, svega par kilometara od Venece, u mestu Falkovec. U mehani hana je dobra ponuda domaće hrane i vina iz pećine Magura.

Narednog dana, u nedelju,  nakon doručka  odlazimo do pećine Lepenica. LEPENICA se nalazi kod mesta Izvos nedaleko od Belogradčika, u samim stenama, nazivaju je još i Božije- svevideće oko, prostire se na 3 nivoa-sprata i bila je naseljena u neolitu.Do nje vodi obeležena staza i trebaće nam oko 40min. od asfaltnog puta. Odavde se stazom, sa izvanrednim vidikovcima , izlazi u Belogradčik. Sledi nam vožnja od sat vremena do Vidina. Šetnja gradom i ručak na nekom od brodova na Dunavu. Polazak za Niš u popodnevnim satima.

Troškovi putovanja, smeštaj u Madoni i doručak, ulaznice za Kaleto i Venecu 2000 din i 30e.
Informacije na 062 81 82 286

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: