Na plavom tiganju neba sunce na oko*

Pogled na Miđžor

Pogled na Miđžor

Ružni, hladni,sumorni početak proleća okrenuo se na peti i povukao se niz obale Nišave kao oseka ostavivši mesta da se usidri ono pravo, glamurozno,  koje vam donosi dubok osećaj sreće. Sve se udružilo, lepi praznici i ova dramatična svetlosna promena mizanscena, da nam učini po volji.

Planina nas je povukla sebi pa smo se najpre zaputili na Suvu planinu a posle dva dana na Južni Kučaj. Da bi se došlodo lepote potrebne su i žrtve. Takav mi je doživljaj dok prolazimo kroz musava sela na obalama rečice koja menja imena od sela do sela a zove se Jelašnička u svom nižem toku. Sama reka je priča za sebe. Padavine  su joj podigle vodostaj  pa i ovde možeti videti kakva se snaga sručila sa planine po krpama odrpanih, raznobojnih plastičnih kesa okačenih o grane vrba i priobalnog šiblja.

Kako god, evo nas na šumskom putu prema Bojaninim vodama. Malo vremena vam je potrebno da zaboravite na ovo predhodno. Staze koje vode kroz 11154707_10206965807450146_6047958537009777208_ohrastove šumarke sa tepihom sveže zelene mahovine izlaze na livade sa stablima starih vrsta krušaka i šljiva i sa izuzetnim pogledom na planinu. Između duboke nebeske modrine i ljubičastih, neolistalih bukovih šuma zategao se planinski venac sav sjaktav od snega pod suncem, izlomljen crnim planinskim stenama i urvinama u gotovo pravilnim oblicima, kao kubizam u zamahu. Hodamo razgaljeni, dolazimo do starog hrasta koga Profesor pozdravlja ritualno, zagrljajem i poljupcem pa nastavljamo sa penjanjem. Zatim smo , naravno, brali sremuš i naravno ručali na livadi pod kruškom odmah posle Konjske pojate i zalili vinom i noge ispružili i gledali u nebo. Eh, da nam je Libero Markoni tu, znali bi i šta i kako da zapevamo.

* Za naslov je kriv Duško Radović

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: