Zavoj u dve grupe

Doživljaj Prve grupe

Doživljaj Prve grupe

Na jezero smo se spustili, bežeći od pljuska u Pirotu, negde oko devet. Zapravo kiša je jenjavala na silaznoj strani Vidliča, kod Bumbine kafane je gotovo već prestala i kada smo se parkirali na šljunkovitom parkigu kod građevinskog žutog silosa, u blizini brane,  iskočio sam sa prednjeg sedišta i pitao, “ Ko je rekao kiša?“. Ovde se ekipa podelila u dve grupe. Ja sam u prvoj, svi ostali u drugoj. Po savetu lekara , da pričuvam ligamente kolena, odlučih se za tihovanje. Nenadu sam predao palicu, usmeno skicirao satzu prema Barskoj čuki pa svako svojim putem. Spustih se stazom pored pansiona Denčić. Kapija pritvorena, od domaćina ni traga ni glasa, jedino se čuje podmuklo režanje psa gostoprimca sklupčanog pod klupom. Produžih strmom  stazom kroz borov šumarak. Na malom zaravnjenom platou pod poslednjim borovima obratih pažnju da li se cakli u travi moj „seiko“ koji mi je predhodnog puta skliznuo s ruksaka. Neko mu se obradovao. Sa kamenite obale prebacio sam se na mali ribarski splav sa kućicom povučenom na jednu stranu i dovoljno prostranim tremom. Naslonio sam ruksak na zid kućice, kao uzglavlje, prekrio ga podmetačem za vreću, IMAG2180izvukao dve knjige i prepustio se čitanju. Nebo je bilo prekriveno gustim obalcima.  Između pročitanih redova bacim pogled preko bosih stopala na vodu i zelene, meke, bokove padina Stare planine. Čuje se zapluskivanje vode o obalu, Povremeni jaki udari vetra  mreškali su vodu jezera i blagi titraji sa trbuha splava prenosili su se, tihim stenjanjem, na celu konstrukciju. Jedan kormaran, dugom putanjom, tik nad vodom,  teško poleće. Drugi je zagnjurio i izgleda bog ga zaoboravio. Nisam video kad je izronio. Naravno da nisam poneo nikakve sluške. muzike i auditivne skalamerije. Uz ovakvo sazvučje bila bi neprimerena i Hendlova “ Muzika na vodi“. Miriše voda, mirišu borove talpe od kojih je sagrađena kućica i užad kojima je za splav privezan veliki desantni čamac, oseća se malo  i miris benzina. Mala barica, od kiše, skupljena u neravnini daske splava počela je da sjakti. SUNCE  se probilo kroz oblake. Svlačim se i spuštam u vodu. Mlaka voda ne stimuliše na plivanje. Ipak, odplivavam prema sredini jezera i vraćam se na splav u širokom luku. Onda sam pojeo malo ovčeg sira iz Slavinje i pogače iz Crvene reke.

Osetih mir. Ne onaj pravi, bezuslovni,  već ovaj mali, koji je  tek uzmicanje od svakodnevice, predah, primirije, zatišije, odlaganje do sutra.

Još malo čitanja i kupanja i blizu četiri,  popeh se kod Denčića na kafu. Denčići se upetljali  u šumi propisa, inspekcija, pišu neke izveštaje TO Pirot , ne umeju ili ne smeju gostima da uzmu novac. Gazda se izgleda kasno probudio. Zakrvavljene mu oči, boli ga zub, hladi natečeni obraz bocom zaječarskog. U tom stiže druga grupa pa iz predhodno navedenih razloga spuštamo se na jezero. Palimo vatru pod iprovizavanu, trenutno napravljenu, peć od kamenih ploča. Prvo idu kobasice i slanina pa na zamašćenu površinu pečurke. Sve je gotovo samo još da začinimo salatu. Tanja dodaje Nenadu plastičnu bočicu sa maslinovim uljem, koji elegantno izli sadržaj na dve činije mešanije od paradajza, paprike, sveže blagve ili , ako vam je draže, kneginje. Uvaženi profesor prvi je primetio snažnu, nedefinisanu biljnu aromu. Kao što se može naslutiti u bočici nije bilo ulja ali je bilo šampona za tuširanje. Dobra strana incidenta se pokazala kasnije,  kod pranja posuda za salatu. Tanja je dobila nadimak Lusi, skraćeno od Lukrecija Bordžija. Gumeni, opravdano odsutan, moraće Lusi da objasni zašto nosi u rancu sredstvo za higijenu i to u istom pakovanju kao i ulje.  Dan smo pokušali da završimo u Palanci na poslednjoj večeri „Dana banice“. Pošto je banica nestala a mi nismo bili raspoloženi za punjene paprike, popili smo pivo u drumskoj gostionici sa turskom zastavom.

20140817_121750Pozivam Lusi da doda doživljaj druge grupe.

Lepota tihovanja i uzivanja u prirodi znalacki je opisana.Čari hodanja i otvaranja stalno novih vidika bile su privilegija druge grupe. Slike ce reci vise od reci. Cari druzenja, smejanja koje leci (bas kao i nadjeni mir u prvoj grupi), ne uspevaju da docaraju ni reci ni slike. Otuda mi preostaje samo da vas pozovem da podelite iskustvo sa nama.

 

 

 

 

 

 

 


One response to “Zavoj u dve grupe

  • Tanja

    Lepota tihovanja i uzivanja u prirodi znalacki je opisana.Čari hodanja i otvaranja stalno novih vidika bile su privilegija druge grupe. Slike ce reci vise od reci. Cari druzenja, smejanja koje leci (bas kao i nadjeni mir u prvoj grupi), ne uspevaju da docaraju ni reci ni slike. Otuda mi preostaje samo da vas pozovem da podelite iskustvo sa nama.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: