Belogradčik 17-18. maja

Evo programa za dvodnevni izlet u komšiluk. Belogradčik svojim bogatim  istorijskim nasleđem i prirodnim lepotama predstavlja veoma privlačno turističko  odredište.

 

Prvi dan – Subota 17.05. 2014

Polazak u 06.00h ispred Medicinskog fakulteta. Vožnja preko Zaječara i graničnog prelaza Vrška Čuka do pećine Magura. Obilazak pećine.

Pećina Magura je poznata po brojnim dvoranama, bogata pećinskim nakitom i crtežima sa lovačkim, figuralnim i floralnim motivima iz perioda epipaleolita do rane bronzane epohe. Posebnost Magure je Sunčev godišnji kalendar iz kasnog neolita. Ljudi koji cene vino biće fascinirani činjenicom da je u jednom od odeljenja pećine nastao vinski podrum gde se proizvode prirodna penušava vina tradicionalnim metodama.

Nastavak putovanja do Belogradčika.

Kale

Obilazak tvrđave “Kaleto” koja datira iz rimskog perioda, I-III v. i koja je kao fortifikacija služila svojoj nameni pod vojskama Slovena, Protobugara, Turaka i Bugara do 1885.god. Pešačka tura urđenim stazama u zapadnom delu ovog prirodnog čuda koje se prostire na 50 kvadratnih kilom

Smeštaj u Madoni, kući za goste u lepom prirodnom ambijentu, na par kilometara od Belogradčika . Večera /fakultativno/. Noćenje.

Drugi dan – nedelja 18.05.02014

Doručak u 08.00h po lokalnom vremenu. Obilazak  istočnog dela Belogradčiških stena.

Stene Belogradčika nastale su pre oko 200 miliona godina. Predstavljaju jedinstveni geomorfološki  kompleks u svetu, na površini oko 30 km2, za koje su vezani brojni mitovi i legende.

Poseta osmatračkim terasama za panoramsko razgledanje, odlazak do nadstrešnice  “Subašin”  i mesta “Panairište” . Slobodno vreme za šetnju i individualno razgledanje ove  prirodne atrakcije.

belograchikag-4

Ručak oko 14.00h /fakultativno/. Slobodno vreme u gradu za posetu Prirodnjačkom, Istorijskom muzeju  i Hadži Husein džamiji, poznatoj po jedinstvenom duborezu.

Polazak za Niš oko 18.00h. Dolazak u večernjim časovima.

CENA ARANŽMANA:  40 EUR

Aranžman obuhvata: Autobuski prevoz na relaciji Niš – Belogradčik – Niš, smeštaj u etno kući Madona na bazi noćenja sa doručkom, Ulaznice za muzeje, organizaciju i troškove puta.

Aranžman ne obuhvata: polisu međunarodnog zdravstvenog osiguranja, individualne troškove.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: