Sofija i Vitoša 13-14. oktobra

Софија и Витоша

13. октобар

Полазак у 06.00 часова испред Медицинског факултета. Долазак у Софију  око 10 часова по локалном времену.У плану је најпре обилазак цркве Бојане у истоименом софијском кварту .  Црква се састоји од три зграде, грађене у 10. веку, 13. веку и 19. веку.

Црква дугује своју светску славу фрескама из 1259. године. Оне се налазе у другом слоју преко слика из ранијих векова и представљају један од најпотпунијих и изванредно сачуваних споменика источноевропске средњовековне уметности. На зидовима цркве осликано је 89 сцена са 240 људских фигура. Сликар је још непознат, али потиче од сликара који су обучавани у Трновској сликарској школи.Укупно 18 сцена у нартексу осликавају живот светог Николе. На фрескама се препознају детаљи из свакодневног живота. У „Чуду на мору“ брод и шешири морнара подсећају на млетачку флоту. Портрети ктитора цркве – Калојана и Десиславе, као и бугарског цара Константина Тиха и царице Ирине су међу најинтересантнијим и најживотнијим фрескама у цркви.Црква је укључена на УНЕСКО-ву листу Светске баштине 1979. године.

Улазак у центар Софије , смештај у хостелу.  Слободно време за ручак а затим одлазак до Археолошког музеја. Ово интересантно место налази се у центру града и импресионира туристе својом оригиналном архитектуром. Зграда је некад била џамија, подигнута у 15. веку, а од 1905. године овде су смештена блага са ових простора. Златна посмртна маска, пронађена у хумци Светица на подручју Казанлака, бронзана глава трачанског цара Севта Трећег, познато Влчитрнско благо које сачињава 13 комада посуђа укупне тежине 12,05 кг и научници још увек ломе копља око намене неких од њих – то је само део јединствених богатстава музејске колекције.  У збиркама Археолошког музеја налази се и макета Мадарског коњаника – једног од бугарских споменика на Унесковој листи светске културно-историјске баштине. Огромни древни рељеф за који се сматра да потиче с почетка 8. века, уклесан је у стене код села Мадара, у североисточној Бугарској.“

Слободно време  и вечера у неком од софијских ресторана.

14 октобар

Доручак. Полазак на Витошу. Обилазак локалита Златни мостови, Копитото и Кумата. Одавде креће пешачка траса до Черног врха , највишег врха ове планине. Повратак за Ниш у каснијим поподневним часовима.

 

Трошкови путовања износе 20 e + 2500 din.  обухватају прервоз, ноћење и доручак у хостелу

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: