И третиот….

Još jedno divno buđenje u gotovo majsko jutro. Ponavljamo ritual. Kafa na doksatu,  mlada olistala šuma ori se od poja slavuja. Pakovanje,opraštanje od domaćina / Ace svaka čast/ i krećemo najpre na zapad  a zatim se odvajamo na jug i neduga vožnja kroz interesantan krajolik i evo nas u krateru Kratova. Stevče Donevski,  turistička maskota i pregalac za podizanje nivoa ovog mesta u turističkoj ponudi Makedonije, čekao nas je na mostu i skretanju za Probištip. Put ima planinske karakteristike, uspon pa spust do zletovskog rudnika, zeleno crna zastava, pustoš. Zatim novi uspon i iza jedne krivine u levo ulazimo u malu klisuru sa gotovo presahlom rekom.

https://plus.google.com/photos/111695397395691602785/albums/5738202413925981201?banner=pwa

Par stotina metara pred nama vide se krovovi sela Lesnovo, nedugo zatim i kubad i konaci istoimenog manastira. U https://kalafatnis.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=1650&action=editmanastiru sve pod konac. Bratstvo, njih dvanaestak, brinu o svakom detalju ovog prostanog i urednog mesta. Ekonomski osnaženi gajenjem vinove loze i stočarstvom, u štalama imaju stotinak krava, preduzeli su restauraciju i izgradnju novog konaka i trpezarije. Zoografska rabota je u toku, prijatan miris boja i terpentina. Monah Atanasije nas uvodi u crkvu. I dalje smo u XIV veku. Najpoznatiji portret cara Dušana na severnom zidu priprate i na istoj strani u naosu portreti despota Olivera i despine Oliverine, kicoški odevenih sa mnogo detalja zlatoveza, biserja, srme, zlatnih toka i drugih dekorativnih detalja ondašnje plemićke mode. Na polasku  daruje svakog od nas  ikonom Sv. Nikole pa uz blagoslov krećemo pešice do majdana gde su se znojem i posebnim alatima, vekovima obrađivali i od zidova pećine odvajali vodenični kamenovi za tržište od Niša do Soluna i Sofije. Godišnje je odavde izlazilo i do 4 000 kamenova u dimenziji od 0,8, 1  1.2 m i transportovali volovskim zapregama do pazara u Kratovu. Izalazimo iz zletovskog kratera  vraćamo se u kratovski. Kada bi vas neko iznenada spustio u ovaj gotovo urušeni grad i rekao da je ovo  turistička destinacija verovatno biste pomislili da je neko pomerio pameću. Ali kad stupite nogom na tlo ovog gotovo mističnog mesta, od tog trenutka prepuštate se čaroliji zavirivanja u sve kutke ovog čarobnog mesta.

https://plus.google.com/photos/111695397395691602785/albums/5738204614277402769?banner=pwa

Po popisu iz tridesetih godina XIX veka Kratovo je imalo preko pedeset hiljada žitelja. Populaciono je pulsirao u ritmu dinamike rudarske aktivnosti. Sada jedva da broji tri hiljade. Divimo se borovima, starih preko šesto godina, koje su zasadili rudari iz Šlezije. Prolazimo pored nekadašnje berze i bazara. Sa timpana zgrade berze gledana nas masonsko svevideće oko. Prelazimo preko mnogih mostova sa obale na obalu. Razgledamo kule, nekadašnje četvrti,turaka, pravoslavaca, jevreja i katolika, dubrovačko poslanstvo. Sve neodoljivo podseća na Andrićev Travnik. I geografija i multi konfesionalnost ali ostaje utisak da je Travnik bio samo kasaba u odnosu na Kratovo. Proizvodnja srebra  i zlata i ukrštanje trgovalčkih puteva prema Serdici, Istanbulu i Solunu govore sami za sebe. U crkvi Sv. Jovana Preteče sveštenik Blaže drži nam toplu besedu. Pokazuje nam na istočnom zidu tri kamene rozete, simbole otvorenosti ovog hrama prema tri veroispovesti. Stefče nas uvodi u nedavno kupljenu otmenu, staru kuću i te kako spremnu za renoviranje. U podrumu nas poslužuje domaćim vinom. Pijuckamo i pričamo okruženi predmetima iz svih istorijskih perioda prohujalih ovim prostorima. Ručamo u lokalnom restoranu. Probajte pastrmajku, čamčić od testa sa domaćom pastrmom i po želji jajetom preko, balkansku preteču pice.

Vratićemo se opet u ove krajeve. Dugujemo to istoriji, lepoti prostora i gostoljublju i prijatelstvu Makedonaca.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: