Kom

Ком (2016 m/nv), Stara planina - Bugarska

Ком (2016 m/nv), Stara planina - Bugarska

Svoju neozbiljnost zima je demantovala odmah nakon Božića jakim snežnim padavinama na prostoru između Peštera, Stare planine, južne Bugarske i istočne Makedonije. Zebnju oko odlaska na Kom pokušavao sam da odagnam čestim telefonskim kontaktima sa domarkom Tinkom i obaveštenjima o visini snega i prohodnosti na relaciji Berkovica hiža Kom. U petak ujutru smo se zaputili prema granici ne najavljenih

dvadesetak pa tridesetak nego ravno tridesetdevet na broju. Brz prelazak preko granice i evo nas po sunčanom i zubatom danu vozimo se u pravcu Sofije.

Poslednji dogovor pred polazak

Poslednji dogovor pred polazak

Odlučujemo da ne kušamo sudbinu sa kraćim mogućnostima izlaska na put Sofija- Berkovica i biramo najdužu i najsigurniju. Na Petrohanskom prevoju pravimo pauzu. Sve je ovde zatrpano snegom. Pitamo za nama poznatu pešačku stazu do hiže Kom. Kažu da je nemoguće otići bez skija ili krplji jer su snežni nanosi na nekim mestima preko dva metra. Silazimo u Berkovicu pa krećemo u planinu. Uz mnogo umeća vozača i srećnog mimoilaženja sa kamionima natovarenim drvetom na mestima sa proširenjem izlazimo na plato ispred Doma. Žurka pokrivena dobrom muzikom je mogla da počne.

„Poteškoće sa problemima”

„Poteškoće sa problemima”

Jutro nas zatiče spremne za osvajanje Koma. Tačno u devet krećemo raskrčenim putem prema staroj hiži. Odavde uz markiranu stazu pokušavamo da uhvatimo ritam. Menjamo se na čelu u mučnim pokušajima da isprtimo stazu. Štapovi nam upadaju celom dužinom u sneg, upadamo do kukova, negde pokuašvamo puzeći četvoronoške. Od cele grupe nas trinaestoro uporno nastavlja kroz šumu. Ostali su ovo shvatili kao nemoguću misiju i krenuli su da prave svoje kombinacije. Temeratura je oko –17° C ali hladnoću neosećamo. Da nam trud nije uzaladan shvatamo tek kad dolazimo do raskršća sa zimskim i letnjim pravcem. Pratimo tragove krplji i nastavljamo u prvcu letnje staze.

Još samo 100 m do prevoja

Još samo 100 m do prevoja

Izlazimo iz šume i počinjemo da prtimo jedno trvrdu vertikalu od preko sto metara pod uglom od četrdesetak stepeni. Po snežnoj prašini znamo da nas ček jak vetar na bilu. Izlazimo na brid kod malog putokaza. Pravimo predah, umotavamo se u šalove navlačimo kapuljače, kape. Polazimo preko Srednjeg Koma. I ovde propadamo u smetove, vetar nas desetkuje i nas osmoro nastavljamo prema vrhu. Odmaramo se naslanjajući se na vetar pod oštrim uglom. Snežna prašina nošena jakim udarima briše preko zaleđene kore. Evo nas na vrhu. Pravimo nekoliko fotografija. Hladnoća nam nedozvoljava

Kom 2016 m/nv, Stara planina - Bugarska

Kom 2016 m/nv, Stara planina - Bugarska

zadržavanje u mestu. Krećemo niz padinu. Povratak nije doneo neko veliko olkšanje. Propadanje, izvlačenje, suljanje. Dvanaest kilometara staje u šest sati. U domu se krepimo vrelim tušem i ljutom čorbom. Počinje žurka drugi deo.
Treće je jutro. Termometar pokazuje –17°C. Posle doručka većina kreće pešice prema Berkovici. Autobus će u dogovoru sa policijom da krene u pola tri po lokalnom vremenu a patrola će blokirati saobraćaj prema domu koliko je poterbno da se izbegnu rizična mimoilaženja na zaleđenom drumu. Dvadeset kilometara puta kroz šumu lako i brzo savladavamo. Posle jučerašnjeg dana ovo je kao Diznilend. Izlet završavamo u prijatnom ambijentu restorana Krsteva kšta. Toplo preporučujem rashlađeni trgoviški Traminer.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: