U srcu Stare planine

Fotografije sa ovog izleta možete pogledati na sledećim adresama : https://picasaweb.google.com/111695397395691602785/ZavojskoMalinskiVrhStraziste

https://picasaweb.google.com/106829320756193435506/StaraPlVrhStraziste#

 

Uprkos blagoglagoljivim meteorološkim najavama bus smo sačekali pod perdom kioska za brzu hranu nu uglu Velikotrnovske. Do Pirota je trajala borba sunca i oblaka poput martovskih brzih promena. Pratila nas je slaba kiša do brane na jezeru. Odvde smo, našom letnjom stazom sireva, krenuli do Vučkove pojate. Zalihe sira su presušile. Nešto je sklonjeno za sopstvene potrebe nešto prodato tako da su se naša nadanja svela na viđenje sa Vučkom. Nasatvili smo uspon delom koji se zove Branište. Ovo nam je bio prvi izlazak ovom trasom i oriejntišući se pravcem prema  Malinskom vrhu kombinovali smo šumske puteve, staze i prečice, onako kako su se nudile. Pri bilu od Čamarkovog vrha prema Stražištu, koje se pruža u pravcu zapad- istok, izašli smo iz šuma na suvate. Kad dođete ispod Stražišta, Malinski vrh ne doživljavate kao bilo kakav vrh. Tako se zaputismo oštrom, vetrovitom strminom pravo na 1496 metara i onda kao da ste u epi centru Stare planine. Da ne nabrajam oronime, onima  koji poznaju ove predele, biće jasno kada pogledaju fotose sa ovog izleta. Utisak je više nego impresivan.

Sišli smo drugim putem, preko livada i Zavidinca. Sve vreme je otvoren pogled prema jezeru, Vidliču do Ruja, Grebenu i Vlaškoj od  Stola do Suve planine. Svladana je visinska razlika od 900 metara, savim dobro za kratku obdanicu. Institucija ’’ pivo pred zadrugu’’ je suspendovana i zamenjena  zimskom varijantom ’’ pivo u kafanu ’’.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: