Bojana, Katafigi i ‚‚ Nema nikoga kod kuće“

U petak 25. novembra krenuli smo u Sofiju na otvaranje  multi medijalne izložbe Branka Nikolova pod nazivom ‚‚ Nikoga nema kod kuće“ . Otvaranje  je zakazano  kasno popodne pa smo dan iskoristili za obilazak crkve Bojane i Arheološkog muzeja. Najpre smo se zaputili u podnožije Vitoše, u kvart koji nosi ime crkve.  Lep i miran deo grada sa starim vilama. Očigledno da je ovo nekada bilo mesto za otmen svet. Crkva je zaklonjena malim parkom u zidinama porte u kome dominira ogroman bor, čudno crvenog stabla. Krećemo od biletarnice , smeštene u kućici uz ogradu, uskom stazom i evo nas pred nevelikom crkvom u kojoj se naziru tri graditeljske celine.  U crkvu ulaze grupe od najviše deset posetioca. Enterijer je fascinatan. Vrhunski umetnički domet trnovske škole. Nadahnuti kustos, stariji gospodin sa svilenim šalom, dramskim patosom ukazuje nam na produhovljene likove bugarskih careva, njihovih prelepih žena, znamenitih svetaca. Citira Andre Grabara, ‚‚ Ovo je najviši doprinos srednjovekovne Bugarske svetskoj umetničkoj baštini“ .  Pomera nežnim dodirom, naročito ženske osobe, radi boljeg uvida u detalje pojedinih kompozicija. Vreme posete je ograničeno i ono neumitno brzo ističe.

Ulazimo u gradski saobraćajni krkljanac pa posle poduže vožnje iskrcavamo se ispred ‚‚ Nevskog“ . Odavde smo se uputili u Arheološki muzej smešten u nekadašnjoj ‚‚Bujuk“ , Velikoj džamiji, podignutoj krajem XV veka, aktivnoj do 1899. Unutrašnjost Muzeja je mnogo veća od očekivanog. Primećujemo izuzetno brojno obezbeđenje. Ogromno prizemlje je zatrpano antičkim delovima frizova, nadgrobnih stela, sarkofaga,  stubova sa uklesanim tekstovima o uspešnim ratnim podvizima Bugarskih kanova, oružijem iz tih perioda, umetničkim predmetima,  nakitom. Na spratu izuzetna zbirka iz tračkih skrivnica koju neizostavno treba videti i napokon mi se posrećilo da nađem ono što sam dugo tražio.

U jednoj od dvorna Arheološkog muzeja, na posebnom mestu, u staklenoj vitrini, konstruisanoj tako da se može  videti njeno lice i naličije ugledao sam čuvenu litijsku  ikonu iz manastira Sv. Jovana Bogoslova,  kod nas odomaćenog kao Poganovskog manastira, Bogorodicu Katafigi. Na prednjoj strani prikazana je vizija proroka Jezekilja sa Hristom Emanuilom koji sedi na dugi u osvetljenoj mandorli sa znacima četiri jevanđelista. Ispod ove scene naslikan je kameniti predeo sa bistrom vodom i ribama u njoj i dvojicom starozavetnih proroka, Jezekiljem i Avakumom. Na poleđini ikone nasligane su figure u stojećem stavu  Bogorodice sa epitetom Katafigi i Jovana Bogoslova. Priča o ikoni je interesantna i ako imate strpljenja pročitajte tekst do kraja.

  Ova zagonetna i neobična ikona je prenešene u Sofiju u toku Prvog svetskog rata . Svojim izuzetnom sadržinom,neobičnim povezivanjem dve retke predstave ,   obezbedila je sebi posebno mesto u bogatom nasleđu vizantijske ikonografije. Istovremeno njen visoki domet u likovnom smislu svrstalii su joj mesto u antologijama vizantijskog ikonopisa. Nakon temeljnog čišćenja ,1959, počelo je interesovanje o pitanjima sadržine, naručioca i porekla ikone. Vizija proroka Jezekilja je poznata kompozicija predstavljena u mozaiku u Latomskom manastiri, poznatom kao Osios David u Solunu otkrivena ,1927. Hrist na mozaiku nosi epitet koji se pojavljuje i na poganovskoj ikoni. Takođe, u Solunu je bio veoma razvijen kult Bogorodice Katafigi , čije ime je nosio jedan hram, zahvaljujući stradanju Sv. Dimitrija. Zabeleženo je u nekim tekstovima iz XIV veka da je litija kretala na put Dimitrijevih iskušenje od Bogorodice Katafigi preko Via Ignacije do bazilike Sv. Dimitrija. Svi ovi detalji suzili su prostor oko lika naručioca ikone. Na očišćenoj ikoni stručnjaci su dešifrovali ime vasilise/ovu titulu u XIV veku nosile su despotice/ Jelene a zatim je istoričar umetnosti Gordana Babić postavila smelu i dobro utemeljenu predpostavku da se iza ovog imena krije despotica Jelena , potonja monahinja Jefimija, žena Jovana Uroša Mrnjavčevića. Detalji iz njenonog života u mnogome opravdavaju sadržinu ikone. 1371, u Maričkom boju 26. Septebra na dan kada crkva praznuje  Apostola Jovana Bogoslova,  gine despot Uglješa. Čini se veoma opravdano da se Jelena obrati ovom svecu za spas Despotove duše jer je on autor Apokalipse a i Jezekeljeva vizija je eshatološka i odnosi se na Sudnji dan pa se time mogu povezati ova dva lika.  Iste godine despotica Jelene biva primorana da napusti Ser, sedište despotovine i verovatno odlazi u Solun gde je imala prilike da se upozna sa kultom Bogorodice Katafigi. Kao i Bogorodica, Jelena je izgubila sina jedinca, mladog Uglješu Despotovića koji je sahranjen u hilandarskoj crkvi. Bogorodica je našla utočište u kući Jovana Bogoslova  despotica Jelena prošavši sve ove patnje pravo utočište mogla je da nađe jedino u majci Hristovoj predstavljenoj na ikoni sa epitetom Katafigi.

Više nego zadovoljni napustili smo muzej sa zaključkom da mu se treba vratiti jer je za obilazak dela zbirki  neophodno  mnogo više vremena od onog što je nama bilo na raspolaganju. Predah za ručak a zatim pravac u galeriju na otvaranje izložbe. U galeriji brojna poseta, mnogo poznatih lica, prijatna atmosfera. Na jednom zidu ide projekcija kratkog  Kikijevog filma snimljenog u Brankovoj gornjovisočkoj Kamenici. Na zidovima fotografije starih, urušenih domova, detalji crvotočinom nagriženih vrata, prozora, ograda. U većoj dvorani Veliki printovi na zidovima a na podu postavljeni kameni postamenti, u krugu rasute staroplaninske oskudne zemlje,  sa drvenim stubovima donešenih sa starih kameničkih kuća i doksata. Druženje uz malo vina, nekoliko zajedničkih fotografija pa krećemo. Put je pred nama.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: