Kod Rajka od Rasine

Gotografija sa Koznika možete pogledati na sledećoj adresi: https://picasaweb.google.com/111695397395691602785/KoznikOktobar2011

Ponovo krećemo na izlet sa zloslutnim najavama kišnog vremena. Noć uoči polaska kiša je oprala grad I po mokrom asfaltu vozimo se kroz maglovito jutro prema zapadu. Ispijamao kafu u Lovačkom domu u Blacu. Prizemna zgrada u centru podeljena  na dva dela. Uz bife je I dobro snabdevena prodavnica sa lovačkom opremom. Od oružija do šeširića sa percima. Nekoliko naših je razgrabilo pončo kišne kabanice pa zadovoljni šopingom krenusmo dalje. Iskrcali smo se u selu Milentija I po prijatnom vremenu krenusmo prema istoimenom manastiru.Bogat istorijski nanos je na ovom prostoru između planina Kopaonik I Željin. Ipak naš nedeljni izlet je bio u znaku Radiča Postupoviča, čelnika u vojskama Stefana Lazarevića I Đurđa Brankovića. Nadahnuti pesnici prozvaše ga Oblačić Rade a narod mu tepa Rajko od Rasine. Veliki ratnik našao je smirenje u svetogorskom manastiru Kastamonit. Bio je veliki ktitor ovog manastira. Nosio je monaško ime Simeon.

Na dva kilometra od magistralnog puta nalaze se ostaci Postupovičevog manastira Sv.Stefana. Dosta rasutog kamenja, ostaci crkve I malo groblje. Pokazali smo zavidno interesovanje za jedan orah uz zidić crkve pa pošto smo napunili džepove pregazismo potočić I strmom stazom kroz kržlajvu hrastovu šumu izbismo na put koji spaja Milentiju sa selima Metalica I Grad. To je sada potpuno lagana priča. Hodamo širokim seoskim putem između pašnjaka, uređenih kupinjaka, voćnjaka. Pogled opskuran zbog niske naoblake ali je potpuno tiho I veoma prijatno za hodanje. Pilazimo Kozniku. Proviruju iz magle okrnjene kule smotrilje. Prolazimo ostatke donjeg grada I evo nas u prostoru okruženog zidinama. Verovatno u sklopu nekih letošnjih kulturnih događanja od dasaka je napravljen jedan trem I jedan pavilion veoma inspirativan da se isprazne ruksaci a napune stomaci. Našu šetnju, više kroz vreme nego kroz prostor, završili smo ispred etno kuće ‘’ Skačak’’. Bolje reći da smo, zbog neljubaznosti domaćina, poljubili  vrata I otperjali na neko drugo prijatnije mesto.


One response to “Kod Rajka od Rasine

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: