Kuvarice

Očigledno da nam zavojski ambijent prija. Promašena vremenska prognoza i provala oblaka predhodne večeri je desetkovala ekipu. Ova nedelja je bila zamišljena kao piknik pa smo se dovezli, kroz izmaglicu i oblake, do pansiona Pejčića. Raspremanje. kafica i rakijica pa prionusmo na seckanje materijala za srneći paprikaš. Složismo u kotlić meso i povrće u redovima, okačismo ga o verige i podložismo ognjište. Dajem instrukcije domaćinu da posle prvog ključa održava laku vatru i da vreme dovrši ručak. Oblaci su postali lakši ali ambijent još nije bio kupački. Kratka pešačka tura prema pojatama na Šulćenici. Branje vranilove trave i čubrike sa povremenim osvrtanjem na jezero koje je svetlucalo u lakoj izmaglici. Mlađi domaćin, osnovac Dušan, pokazuje nam kako se iskopava i jede cvet vilinog kola. Spuštamo se seoskim putem u bazu. Kotlić ispušta prijatne zvuke i mirise. Ostavljamo ga da se sadržaj dokrčka.  Silazimo na vodu. Kupanje u ovoj vodi je sigurno lekovito. Primaklo se vreme ručku i popesmo se na terasu pansiona. I u tom trenutku dogodi mi se neopreznost. Sedoh leđima okrenut ognjištu zagledan u zamagljeno, iz friza izvađeno, čokanjče.  Da je Vajat Erp tako sedao nebi dugo poživeo. Bar da mi je tu bio Dok Holidej. Avaj . Primače se domaćin Slaviša, kome je otac, u kući u Pirotu, ugradio centralno grejanje pa željan vatre i ognjišta podjari vatru. Miris zagoretine me traže ali prekasno. Pojedosmo meso ali čorbasta poslastica nije bila za jelo. Ublažismo tugu  hladnim špricerima  od ružice.

Negde početkom XX-og veka u modi su bile takozvane kuvarice. Kuvarice su  devojke uz devojačku spremu unosile u novi dom ili su ranim godinama braka dokazivale svoju umešnost. Na belom platnu, crvenim ili plavim koncem, izvezle bi neku scenu gde je prikazana mlada domaćica, nakolmovane kose, nasmešena i zadovoljna kako nešto prčka  oko šporeta, suče kore ili vitla metlom u cilju higijene. Scenu je pratio edukativan tekst u stihu. Kao,, Kuvarice ne zajmi začin to nije način “ ili ,, Kuvarice ne slušaj radio ručak ti se oladio“ . Kako je život inspirativan svojim nepredvidivim situacijama i obrtima to bi mogli na osnovu ovog iskustva da sastavimo novu kuvaricu ,, Kuvarice manje loči da ti ručak nezagorči“. Imam u glavi i scenu koju treba dobrovoljka da izveze.

fotografije sa ove akcije pogledajte na adresi-http://picasaweb.google.ca/arsnebojsa/ZavojskoJezero01082010#


One response to “Kuvarice

  • Katarina

    Sve je lepo opisano, samo jedna mala primedba : ,,Ova nedelja je bila zamišljena kao piknik pa smo se dovezli, kroz izmaglicu i oblake, do pansiona Pejčića.“ —> Dencic <—- :))

    Pozdrav od porodice Dencic sa Zavojskog jezera.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: