Ramonda nathaliae

Jelašnička klisura

Jelašnička klisura

Iz lakog popodnevnog dremeža prenuo me je telefonski poziv. Mora da nešto gori ili je neka druga muka. S druge strane žice Kiki. Uzbuđen glas vraća me u stvarnost. “ Cvetaju Ramonde negde u klisurama oko Niša i možda je ovo zadnji trenutak da ih fotografišem. Pomozi da ih nađemo“. Vidim da je stvar više nego ozbiljna. Obavljam još jedan telefonski razgovor sa čuvenim zveznalcem, savetnikom i inspiratorom raznih ludosti, Vladom Pop Radenkovićem. Baš je nešto sprečen ali me upućuje u Jelašničku klisuru, “ negde iznad Ripaljke raste ko korov“. Oblačim se na brzinu, trčim niz stepenice, evo me na trotoaru. Uskačem u auto i Miki, Kiki i moja malenkost jurimo prema istoku. Put  između grada i Banje, nekada omiljenog rezervnog položaja i odstupnice nišlija u vrelim letnjim danima, kakav je i ovaj i kada su ovde kloparali letnji, otvoreni tramvaji na radost dece i matorih, sada je zatrpan  skladištima građevinskog i elektro materijala, salonima automobila i svakojakim halama  i budibog snama inspiracijama samoukih arhitekata. Sve ovo podseća na predgrađe Soluna.

Prolazimo Jelašnicu i zaustavljamo se kod mosta na samom ulazu u klisuru. Prošlo je dosta godina kada sam se peo levom obalom na plato iznad reke. Podivljala vegetacija ubrzo nam guta stazu i pretvara se u neprohodan bagremar. Predlažem, naravno sugestivno, drugo rešenje.

Ramonda nathaliae

Ramonda nathaliae

Nastavljamo vožnju prema selu Čukljenik. Prakiramo se ispred prvih kuća i nastavljamo pešice. Prelazimo preko mosta i krećemo putem koji se blago diže i prati pravac reke. Na prvoj krivini stižemo do  ograđenog poseda sa malim uzdignutim ćuvikom, pogodnim za osmatranje. Otvaramo kapiju, penjemo se  i dok tako zagledani u daljinu, sa štitom od šake na čelu kao indijanci, razmišljamo šta nam valja činiti čujemo glas ispod nas. Ništa bolje od živog jezika. Spuštamo se do zabrađene bakice, ispostaviće se Svetlane Stamenković. Na njenom smo imanju, dva hektara u komadu. Objašnjavam šta tražimo. Izgovaram imena  Ramondi. Serbika, Natalija. Ništa joj ne znači. Objašnjavam izgled. “ Što ne kažeš. Ajte zamnom“. Okrenu se Svetlanče u polukrug a mi za njom. Hodamo i slušamo živ monolog. Izvinjava se što ne može brže, lomila je nogu lane. Inače živi sa dedom. Ćerka joj živi  na Broju 6, ima i unuke i praunuka, kozu i sedam jarića. Izlazimo na malu zaravan sa lepim pogledom prema Radovom kamenu, desnom obronku klisure. Gejini penjači se muče na trening steni. Jedan visi a njih četvoro čuče u hladovini i dele savete mučeniku. Nižom stazom usamljeni planinar sa rancem na leđima grabi prema starom čukljeničkom selištu. Prpošna baka nas uvede u tminu kržljave šume. Na steni sleva Ramonde nathaliae u cvatu. Nežni, svetlo  ljubičasti, gotovo fosforoscentno svetlucavi  cvetići.  Uz njih mala paprat, takođe horizontalno potavljena. Kao da smo došli u poslednji čas. Na šumskoj stelji u podnožiju stene opale latice. Uzimam nekoliko opalih, čitavih cvetića, stavljam ih između stranica papirante maramice i nežno slažem u džep košulje.   Velika i lepa kolonija.

Ramonda nathaliae

Ramonda nathaliae

Ramondije su kao poseban rod razvrstane tek 1805. god. zaslugom francuskog botaničara Rišara a ime im nadenuo po imenu starijeg botaničara Ramonda. U evropi su razprostrte u tri geografska pojasa. Srbija, Iberijsko poluostrvo i Tesalija. Ramondije rastu u tami kamenih tesnaca i pukotina stena. Korenčićem upiru horizontalno u stenu. Maljavih su i naboranih listića i cvetaju, Ramonda serbica od aprila do juna  a nathalia od maja do juna. Ramondu serbicu otkrio je, ko drugi negoli Pančić, oko 1850.god. Rasprostranjena je na Rtnju,okolini Zlota i oko Pleša. Ramonda nathalia je otkriće Save Petrovića, jednog od najznačajnijih srpskih botaničara, saradnika Pančića i autora “ Flore okoline Niša“ iz 1882.god.  Njegovo otkriće je iz 1879.god. i vezano je za Jelašničku klisuru.Svoje otkriće posvetio je srpskoj kraljici Nataliji

Ramonda nathaliae

Ramonda nathaliae

Kiki je završio foto seansu, Svetlanče, pre nego ode put svojih koza,  zahvali nam se što smo baš nju pitali i što je mogla da pomogne pa se onda mi  zahvalimo njoj i krenemo sunovratke prema reci. Pređemo je, neko suv neko mokar, pa pravo kod “ Brke “ u Jelašnicu. Lepo je produžiti ovakav dan uz razgovor, neko ćevapče i hladno pivo.

Više o ramondijama na sledećoj adresi:

http://www.ubnt.ni.ac.rs/ele_publ_ubn/Digitalna_Biblioteka/DGB_00070_S_Petrovic_UBN.pdf


One response to “Ramonda nathaliae

  • Kiki

    Хммм!!! 🙂
    Мислим да је најлепше кад вас из поподневне дремке дигне пријатељ, који вам је прекинуо наркоманско таложење масти и убризгавање холестерола,а кога сте пре тога, већ отерали негде … /%#$&%0? … :)))), због звука телефона и предложи дружење на чистом ваздуху.
    Овом приликом јавно се извињавам мом другу Кизи, што сам га омео у поподневној дремци.
    У сваком случају, било је ово једно прелепо послеподне, које се лепо завршило у једној од бољих кафана у околини Ниша.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: